Urban Sensing Lab: samen meten voor een betere stad

Om bepaalde zaken in de stad te kunnen verbeteren, moet je eerst weten wat er aan de hand is. Daarom is in 2023 het Urban Sensing Lab opgericht: een groeiende gemeenschap van enthousiaste burgers die zich inzetten om diverse aspecten van onze stad Den Haag te meten. Denk hierbij aan luchtkwaliteit, hittestress en verkeersoverlast in straten — kortom, de hele leefomgeving.

De meetgemeenschap aan de slag met een kaart van Den Haag.

Elke maand komen de deelnemers bijeen. En wat begon als een klein initiatief, groeit met elke maandelijkse meetup. Deze bijeenkomsten bieden een kans om te leren, te meten en direct bij te dragen aan het verbeteren van onze stad. Een mooie link met stadmaken dus!

In 2024 is het plan om minstens drie nieuwe meetprojecten te starten. Tegen de zomer wordt gekozen wat de projecten zijn, waarna het feitelijke meten van start gaat. Voor Hagenaars en Hagenezen een mooie kans om bij te dragen aan iets met een tastbare impact in de stad. Onderwerpen die je zou kunnen meten zijn er volop. Denk aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht en de bron ervan; aan temperatuurverschillen in de zomer, in en tussen Haagse wijken; of aan het binnenklimaat in huizen.

Het Urban Sensing Lab wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland en platform GovTech NL. Zij stellen ook – beperkt – meetapparatuur beschikbaar. De volgende meetups staat gepland op 21 mei, en er zijn nog plekken voor nieuwe ‘stadmeters’. Voorkennis over het onderwerp is niet vereist.

Doe mee met het Urban Sensing Lab en help ons de leefbaarheid in Den Haag te verbeteren! De aanmeldpagina en details over deze bijeenkomsten vind je op onze Meetup-pagina: https://www.meetup.com/urban-sensing-lab/.

Wil je deel uitmaken van onze actieve WhatsApp-groep? Meld je dan hier aan: https://chat.whatsapp.com/BlAjSOhZKD9KSDOzgG842G.

Heb je vragen over dit initiatief? Mail: hidde.kamst@denhaag.nl

Deel dit artikel