Haagse placemakers Guus Frenaij en Jeffrey Grouwstra in nieuwsbrief AMuse

Voor de nieuwsbrief van het nationaal magazine over placemaking; AMuse, zijn onze Haagse placemakers Guus Frenaij (sociaal gebiedsontwikkelaar bij Haag Wonen) en Jeffrey Grouwstra (fotograaf en oprichter van KijkLab) geïnterviewd. Hierin vertellen ze over hun achtergrond en ambitie, waarbij hun verhalen een inspirerende kijk bieden op hoe zij bijdragen aan een betere leefomgeving in onze stad.

Guus Frenaij

(Foto door AMuse – Placemaker: Guus Frenaij)

Guus Frenaij, sociaal gebiedsontwikkelaar bij Haag Wonen, zet zich in voor leefbare en betrokken buurten. Zijn passie voor placemaking ontstond tijdens zijn studie in Caïro, waar hij ontdekte hoe gemeenschappen zelf succesvol buurten kunnen opbouwen. Guus benadrukt het belang van snelheid en daadkracht in placemaking, waarbij luisteren en verbinden centraal staan. Een voorbeeld hiervan is zijn succesvolle inzet voor de vernieuwing van verloederde binnentuinen samen met buurtbewoners.

Hij ziet woningcorporaties zoals Haag Wonen als ideaal gepositioneerd voor placemaking, doordat ze zowel het vastgoed als de openbare ruimte beheren en de bewoners kennen. Guus pleit voor het integreren van placemaking in hun werkwijze om niet alleen goede huizen, maar ook fijne buurten te creëren.

[Lees via deze link het volledige interview op de website van AMuse]

Jeffrey Grouwstra

(Foto door AMuse – placemaker: Jeffrey Grouwstra)

Jeffrey Grouwstra is fotograaf en oprichter van KijkLab. Hij gebruikt fotografie om sociale projecten te ondersteunen, waarbij beelden dienen als middel om gesprekken te beginnen en verhalen van bewoners te delen. Voor placemaking gelooft hij in vertrouwen en loslaten, waarbij organisaties vertrouwen hebben in de bewoners.

Zijn interesse ontstond in zijn jeugd toen bewoners zelf een tuin herinrichtten, wat leidde tot een conflict met de woningcorporatie. Jeffrey richt zich op persoonlijke verhalen die de impact van beleid laten zien, zoals in zijn project “Onder zeil” over scootmobielgebruikers en “Mijn Duindorp”, waar kinderen hun buurt fotografeerden om negatieve beeldvorming te veranderen. Zijn werk brengt belangrijke gesprekken op gang en heeft een positieve impact.

[Lees via deze link het volledige interview op de website van AMuse]

 

Deel dit artikel