Iedereen uit stadsdeel Laak met een goed idee is welkom bij Laaktheater. Toneel, dans, rap, film, fotografie, beeldende kunst, alles kan. ‘We nodigen iedereen met een idee uit om bij ons binnen te lopen’, zegt Ricky. ‘Samen met bewoners proberen we dromen mogelijk te maken. Als de droom te groot is, gaan we samen op zoek naar geld. We helpen mensen met aanvragen. En we doen samen de werving. Waarbij het idee wel is dat mensen hun eigen publiek meebrengen. Zij zijn de poort naar hun achterban. Via Facebook, Whatsapp, flyers of wat dan ook.’ Een mooi recent voorbeeld van zo’n droom was de voorstelling Bubbles & Bonbons, helemaal gewijd aan dragqueens – een idee uit de wijk zelf, van Samen voor Laak. ‘De zaal puilde uit’, vertelt Ricky. ‘En er waren veel mensen die je niet zou verwachten, verreweg de meesten uit Laak. Dikke pret.’
Flexibel en betaalbaar
Er is een zaal, er is een programma en er zijn stoelen. Maar daar houden de overeenkomsten met andere theaters zo ongeveer op. Waar de meeste theaters hun programmering aan het begin van het seizoen al helemaal hebben dichtgetimmerd, is die van Laaktheater heel flexibel. Wie een goed plan heeft en samen met het theater aan de weg timmert, kan zijn idee een paar maanden later terugzien op het podium. Professionals gekoppeld aan amateurs, onderscheid tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur is onbelangrijk. En de kaartjes zijn heel betaalbaar, want veel inwoners van Laak hebben niet veel te besteden: maximaal 10 euro, inclusief drankje.
Het theater werkt zoveel mogelijk samen met mensen uit Laak. Inwoners met ideeën, artiesten uit de wijk en gastprogrammeurs: urban, Nederlandse, Arabische, Hindoestaanse en Poolse. Met de grote Poolse gemeenschap in Laak verwierf het theater voor corona zelfs een reputatie tot over de grenzen. Een Poolse krant omschreef Laaktheater al eens als “hét Poolse theater in Nederland”.
De wijk in
Community art is een belangrijk begrip voor Laaktheater, en dus wil het overal in Laak aanwezig zijn. Een programma op de voorscholen brengt kinderen op jonge leeftijd al in aanraking met kunst, op hun eigen stek en in Laaktheater zelf. Voor de kinderen van de basisschool is er het Maaklab: lessen in dans, muziek, rap, circus, theater en beeldende kunst, in de wijk en in het theater zelf, met een gezamenlijke presentatie in Laaktheater als kers op de taart. En de theatergroep voor senioren maakt eigen producties. ‘Samen programmeren, samen produceren, samen groeien’, vat Ricky samen.
Voorstellingen en activiteiten zijn er niet alleen in het theater, maar overal in Laak. Aan het begin van het theaterseizoen zijn er elk jaar bijvoorbeeld de Laak Sessies: een route door het stadsdeel met een cultureel programma op kleine podia op allerlei plekken. En Ricky hoopt de komende jaren ook de culturele jongerenprogrammering voor haar rekening te nemen op het Leeghwaterplein, een van de brandpunten van placemaking in Den Haag. ‘Het theater is een belangrijke thuisbasis’, zegt Ricky. ‘Maar het is maar een deel van het geheel. Wij zijn meer dan steen. Wij zijn een werkwijze.’