Gezocht: ‘Smart Citizens’

Slimme steden, ofwel ‘smart cities’. Je hoort de term steeds vaker, maar zelden wordt de moeite genomen om uit te leggen wat het is. Daarvoor heb je deze nieuwsbrief. Door sensoren in de openbare ruimte te plaatsen worden steden steeds ‘slimmer’. Sensordata geven inzicht in allerlei processen in een stad, zoals verkeersstromen of het ophalen van het afval. Met de gegevens van die sensoren kun je zulke processen verbeteren. Als een stad zo werkt, is het een ‘smart city’.

Overheden en bedrijven gebruiken al volop sensoren, maar veel inwoners weten nog niet wat voor sensoren er zijn, wat ze doen en wat de mogelijke waarde ervan is. Terwijl inwoners deze technologie kunnen gebruiken om zelf hun leefomgeving in kaart te brengen. Ook daar is een term voor: ‘citizen sensing’.

Deze citizens gebruiken (vaak goedkope en zelfgebouwde) sensoren om data te verzamelen en zo meer te leren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Denk aan luchtvervuiling, of aan het vergroenen van tuinen, waarbij je eerst met sensoren meet of er hittestress is. Wie zoiets doet, is, je raadt het al, een ‘smart citizen’, en niet zelden zijn dat ook stadmakers. De kikker op de afbeelding hierboven is bijvoorbeeld een toolkit om zelf een luchtvochtigheidssensor te bouwen.

Ook in Den Haag?
Wereldwijd zijn overal lokale sensing-gemeenschappen actief, maar in Den Haag lijken er nog maar weinig ‘smart citizens’ te zijn. De gemeente Den Haag vindt het interessant om ‘citizen sensing’ als vorm van stadmaken aan te moedigen en mogelijk te maken. De gemeente gaat daarover graag met metende bewoners in gesprek. Daarom eindigt dit stukje met een oproep:

Ken je inwoners die zelf dingen in hun directe omgeving meten?
Bij de gemeente Den Haag komen we graag met hen in contact!
Deel dit bericht dus vooral in je stadmakerskringen!
Mails kunnen naar Hidde Kamst (hidde.kamst@denhaag.nl) of Romy Akkerman (romy.akkerman@denhaag.nl).

 

Deel dit artikel