Heb je het al in je agenda staan? Het tweede Haags Stadmakersfestival vindt plaats op 29 september 2023 op diverse locaties in Den Haag Zuidwest. En we hebben er heel veel zin in!
Dit jaar gaan we stadmakers een hele vrijdag onderdompelen in een groot feest van workshops, locatiebezoeken, maaksessies en match-make-meetings. Met natuurlijk mensen uit heel Den Haag, maar dit jaar zelfs ook van stadmakersbewegingen0 uit de rest van Nederland én Europa. Op deze pagina vind je nu nog informatie over de eerste editie van het festival. Die vervangen we stap voor stap door actuele nieuwtjes over het festival van dit jaar. Tot snel, Haagse stadmakers!
Stadmakersfestival in beeld: 2022
Terugkijken
Wat vonden deelnemers van het festival?
Resultaten vragenlijst
De festivalorganisatie was erg nieuwsgierig naar de ervaring van de deelnemers en verstuurde een vragenlijst. Meer dan 100 deelnemers reageerden en gaven het Stadmakersfestival in zijn geheel een 7,9!
Wat zijn de uitkomsten van het festival?
Korte verslagen per workshop
Met meer dan 40 workshops, werksessies en andere activiteiten leverde het festival tientallen ideeën, acties en resultaten op. Deze uitkomsten delen we per workshop op basis van informatie van de workshopleiders. Heb je aanvullingen of wil je contact opnemen met één van de workshopleiders? Neem dan contact op door te mailen naar stadmakers@denhaag.nl.
Stadmakersfestival in beeld
Haags Stadmakersfestival
Door stadmakers voor stadmakers
Het Haags Stadmakersfestival is een ontmoeting tussen stadmakers, ambtenaren, ondernemers, bewoners, financiers en vele andere belanghebbenden. Het is een festival voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van de stad en de stadmakersbeweging. Stadmakers zijn van grote meerwaarde voor de stad. Ze dragen bij aan de levendigheid, duurzaamheid, lokale economie en verbinding in de wijken. Om die reden vieren we tijdens het festival de Haagse stadmaker en haar initiatief!
Wat vonden deelnemers van het festival?
Resultaten vragenlijst
De festivalorganisatie was erg nieuwsgierig naar de ervaring van de deelnemers en verstuurde een vragenlijst. Meer dan 100 deelnemers reageerden en gaven het Stadmakersfestival in zijn geheel een 7,9!
De lunch en de organisatie van het middagprogramma kreeg het meeste lof. Er werden suggesties gedaan op praktisch en organisatorisch niveau voor een volgende festival editie. Zoals betere bewegwijzering op de festival locatie, gebruik van naambordjes, meerdere activiteiten gedurende het jaar en het festival verdelen over twee dagen in plaats van één. Maar ook inhoudelijk gaven deelnemers aan meer workshops over financiering te willen, voorbeelden van succesvolle formules ook van buiten Den Haag te zien, een programma meer gericht op inclusie en een diverser publiek. Verder kwam de behoefte aan een Haags Stadmakersfonds en Stadmakersloket sterk naar voren als advies voor een ‘follow-up’ van het festival. De resultaten uit de evaluatie worden ingezet als advies voor een vervolg.
Wat zijn de uitkomsten van het festival?
Korte verslagen per workshop
Met meer dan 40 workshops, werksessies en andere activiteiten leverde het festival tientallen ideeën, acties en resultaten op. Deze uitkomsten delen we per workshop op basis van informatie van de workshopleiders. Heb je aanvullingen of wil je contact opnemen met één van de workshopleiders? Neem dan contact op door te mailen naar stadmakers@denhaag.nl.
Workshop verslagen
De verslagen worden de komende weken verder aangevuld
Aan de slag met een duurzame wijk actie
Heb jij een duurzaam idee voor de wijk? Bijvoorbeeld een regenton voor de buurt, zonnepanelen op een kerk, of met de buren een groen dak?Ben je op zoek naar inspiratie en tips hoe je kunt starten? Tijdens deze workshop deelde Maurits Henkemans van Groene Hockeyclub Klein Zwitserland , Ernst Andeweg van Duurzame scouting de Rimboejagers hun ervaring over hoe zij gestart zijn met hun duurzame wijk initiatief. Ambassadeur van de duurzame wijkactie Ingrid Vogels van Green2live gaf in deze workshop handvatten om aan de slag te gaan. Ook Ineke van Zanten van Greenwish was aanwezig om stadmakers te begeleiden naar de regeling duurzame wijkactie. Dit alles onder begeleiding van moderator Menno van Ginkel energiecoach bij het Haagse initiatief Duurzaam Duinoord. Deelnemers aan deze workshop bestonden uit initiatiefnemers met ervaring, initiatiefnemers met een idee en ambtenaren, ook van andere gemeente, die interesse hadden in de duurzame initiatieven (regeling).
INTER-CITY 13.000 m2 cultuur achter één deur
PIP Den Haag presenteerde op creatieve wijzer hun idee INTER-CITY. INTER-CITY wordt volgens PIP het nieuwe culturele universum van Den Haag. Een brug tussen het Centrum en de nieuwe stad. Het creatieve visitekaartje voor Den Haag, gevestigd in de Sporendriehoek aan de rand van de Binckhorst en in het hart van het Central Innovation District. INTER-CITY komt voort uit PIP. Het wordt een plek waar subculturen, kunst, culturele en sociale initiatieven elkaar aanraken en waar nieuwe verbindingen ontstaan. Dwars door alle lagen van de samenleving heen. Een plek waar je de toekomst kunt horen, zien, proeven en beleven. “INTER-CITY: een stad in een stad, een trein zonder spoor, de future van de toekomst.” Bekijk de 3d animatie van INTER-CITY. Wil jij meedenken en/of op de hoogte blijven van het proces? mail naar inter-city@pipdenhaag.nl. Op dit moment poogt de PIP een afspraak te maken met het Stadmakersfonds voor een verkennend gesprek, wordt de Haagse politiek in de gaten gehouden en staat er mogelijk in het najaar een netwerk activiteit gepland om betrokkenen geïnteresseerden in INTER-CITY te informeren over de voortgang.
Haagse jongeren(ambassadeurs) over de toekomst van Den Haag
Het Den Haag van de toekomst: hoe ziet dat eruit? En wat moeten we aanpakken om daar te komen? In een panelgesprek deelde drie Haagse Jongerenambassadeurs waaronder Shankar Chhatta hun visie op (over)morgen en wat er anders moet om deze visie waar te maken. Deze sessie was in de vorm van een panelgesprek met als voorzitter Hizir Cengiz.
Een werksessie om jouw creatieve idee stevig te onderbouwen
‘Laat je waarden voor je werken’ is de boodschap van Rebel Group.
De druk op vastgoed en ruimte in Den Haag is hoog. Het gevolg? Stadmakers en creatieven krijgen steeds meer concurrentie van andere partijen met, op het oog, rendabelere ideeën voor de beschikbare ruimte. Maar juist de creatieve initiatieven hebben vaak een interessante meerwaarde voor wijken en gebieden in de stad. Daarom is het belangrijk om jouw creatieve idee zo sterk mogelijk te onderbouwen bij de partijen die beschikbare ruimte verdelen. Deze werksessie gaat je daarbij helpen met behulp van de ladder der bekostiging.
Damo Holt en Steven Hamming van Rebel Group zijn gespecialiseerd in stadseconomie, grond & vastgoed en gebiedsontwikkeling en begeleidden deze sessie. Tijdens deze sessie werden twee stadmakersinitiatieven als casus besproken. Één casus was van Vrij Theater, toegelicht door Rob van Seters. De andere casus ging overSoza, toegelicht door Esther Gerardts.
Deelnemers aan deze sessie ervaarde de presentatie van Rebel Group als informatief. De zaal was zo opgesteld dat het uitnodigde tot een kringgesprek waardoor deelnemers al gauw ervaringen deelden. Zo vonden deelnemers het lastig om bij de gemeente Den Haag de juiste contactpersoon te vinden voor hun vragen. Vooral bij de zoektocht naar hoe zij zichzelf en hun onderneming het beste kunnen presenteren aan de vastgoed eigenaar en de waarde van hun initiatief in economische begrippen kunnen uitdrukken. De wens om hier vanuit de gemeente begeleiding bij te krijgen werd uitgesproken. Deelnemers in de zaal gaven ook aan vaak in tijdelijke panden te verblijven waarbij het onzeker is of het lukt om een nieuw locatie te vinden. Daarbij benadrukte de casus van SOZA dat het een gemiste kans is als de waarde van de tijdelijke invulling van een pand, niet wordt benut als basis voor de identiteit van de nieuwe permanente invulling. Het motto ‘laat je waarde voor je werken’ is nog best een zoektocht!
Van buurtinitiatief naar bewonersbedrijf – Eerste hulp bij sociaal ondernemen
Den Haag telt vele actieve bewoners die goed willen doen voor mens en natuur en tegelijkertijd willen ondernemen. Deze sociaal ondernemers werken aan allerlei Haagse uitdagingen: van vrijwilligers helpen aan een betaalde baan, tot het bedenken van nieuwe producten gemaakt van oud plastic. Ruben Blanke van Social Club Den Haag, Martine van Ommeren– Aanjager/ ondernemer bij Wijkbedrijf Allekanten en Wessel Tiessens – Oprichter Zeeheldentuin & Greens in The Park organiseerde deze sessie waarbij deelnemers werden meegenomen in het gedachtengoed van sociaal ondernemen en de ambitie om een stadmakersinitiatief verder te ontwikkelen naar een sociale onderneming. De sessie bood handvatten om (verder) aan de slag te gaan met het professionaliseren van een stadmakersinitiatief.
Bezoek de CarWeide – Circulaire en groene Binckhorst
De CarWeide! Dé groene ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, bedrijven en geïnteresseerden op het oude industrie-en bedrijventerrein de Binckhorst. Stadmaker Sabrina Lindemann vertelde namens I’M BINCK over de grote, groene opgave van de Binckhorst en hoe de gebiedsgebruikers samen optrekken. Op de plek waar een wijk met veel hoogbouw verrijst, staat de kwaliteit van de leefomgeving immers sterk onder druk. Om eerder en sneller te vergroenen is in 2020 het samenwerkingsverband Bincks Groen opgezet. Dat bestaat, naast I’M BINCK, uit de gemeente Den Haag, ontwikkelaars en de provincie Zuid-Holland, en wordt sinds een aantal maanden ondersteund door Urban Sync als kwartiermaker. Betrokken blijven bij deze groene beweging op de Binckhorst? Volg en sluit aan bij het groene initiatief via Home | Bincks Groen Wijklab.
Ons Eten presenteert: Voedsel in de stad – Een vliegende start met jouw voedselinitiatief!
Haags platform Ons Etennam ons tijdens deze sessie mee in de wereld van voedsel en het Haagse netwerk. De initiatiefnemers vertelden tijdens een presentatie meer over het platform, wat zij voor lokale initiatieven in Den Haag kunnen betekenen en hoe initiatieven zich aan kunnen sluiten bij de beweging. Ook de Haagse Voedselraad die kortgeleden is opgericht werd gepresenteerd. Lees meer hierover via deze link. Ben jij een ondernemer, inwoner of instelling die zich inzet voor een duurzamer, gezonder, socialer, inclusiever en circulairder voedselsysteem? Of zet je je nog niet in, maar kun je wel advies gebruiken over hoe je een vliegende start maakt met jouw voedselinitiatief? Dan zien we jeben jij bij Ons Eten bij het goede adres graag bij de sessie! Schuif aan, praat mee, leer en zoek de samenwerking met andere initiatieven op. Activiteiten en projecten van het platform zijn hier te volgen.
Ons Eten is de verbindende factor en vertegenwoordigt onder andere Haagse Zwam, De Grote Markt, Participatiekeuken, Rechtstreeks, De Compostbakkers, Haagse Hogeschool, verschillende buurtinitiatieven en vele anderen. Als uitkomst van deze sessie zijn bezoekers aan het festival op de hoogte gebracht van het platform en de beweging van sociaal ondernemers die zich inzetten voor een gezond Den Haag. Een aantal deelnemers gaven aan Ons Eten te kennen, maar nog niet persoonlijk te hebben ontmoet. De gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer heeft naar aanleiding van het festival afspraken gemaakt met Ons Eten. Zo is de intentie om periodiek samen te komen en de samenwerking op te zoeken. Het voorstel is om ‘hands-on’ als gemeente en Ons Eten verder aan de slag te gaan. Binnen de gemeente is er meer bewustwording ontstaan door het festival over deze groene beweging in de stad en het onderwerp. Samen werken we aan een gezondere stad Den Haag! Doe je mee?
Tussentijd Zuidwest – Tijdelijke plekken voor en door de buurt
In deze workshop was vraag en aanbod van tijdelijke plekken in Zuidwest het onderwerp van gesprek. Aan de hand van vier vragen werd gekeken hoe institutionele partijen als gemeenten en corporaties het beste met elkaar tijdelijke plekken beschikbaar kunnen maken. Er kwamen vernieuwende ideeën aan de orde, zoals mobiele bossen en moestuinen. Het voordeel is dan dat de moestuin en de bomen blijven bestaan, terwijl de plek (op termijn) een permanente nieuwe bestemming krijgt. De workshop was het startschot voor een langdurige samenwerking tussen placemakers, corporaties en gemeente. De eerste zaadjes werden gezaaid. Dat gebeurde vrij letterlijk: De 35 deelnemers kregen allen zaadjes mee uit de tuin van de moeder van de moderator.
Kansen en uitdagingen Haagse placemaking
Placemaking zoemt als woord rond in de stad, maar iedereen heeft een ander beeld bij de betekenis. De één denkt dat het altijd iets te maken heeft met tijdelijkheid, een ander vindt dat helemaal niet. Hetzelfde geldt voor het terrein waarop placemaking zich begeeft: hebben we het bij placemaking alleen over de openbare ruimte of ook over kantoren, plinten, woningen en braakliggende terreinen? Bij beide vragen was het antwoord de brede definitie, dus tijdelijkheid én permanente plekken, openbare ruimte en alle andere fysieke ruimte. De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit hebben aan de hand van een literatuurstudie het woord placemaking gedefinieerd. Het gaf de deelnemers aan de workshop ‘food for thought’.
Meet-up: Placemaking voor iedereen?
Er is in de interactieve sessie allereerst stilgestaan bij het begrip Placemaking. Katja Rusinovic legde uit dat transformatie, thuisgevoel en betrokkenheid onderscheidend zijn voor placemaking. In de discussie werd gesteld dat niet het fysieke element, maar de sociale context centraal moet staan. Of het nou om een project in het oude centrum is of in een gloednieuwe vinexwijk. Binnen deze context werken onder andere eigenaren, ondernemers, bewoners en kwartiermakers met elkaar samen. De rollen van de verschillende groepen kunnen per project verschillen. Belangrijke vraag binnen de samenwerking is wie er eigenaarschap heeft. Als dit bewoners zijn, zou je de regie meer bij bewoners moeten leggen, maar dan is er wel capaciteit nodig.
Maar wie zijn de bewoners en worden ze allemaal betrokken? Hier verschilde de ervaring. De een zag een diverse groep binnen de projecten die hij of zij deed, terwijl de ander toch vaak de usual suspects tegenkwam. Op dit laatste kwam de opmerking: “Als je steeds dezelfde mensen tegenkomt, moet je andere vragen stellen.” Discussie ontstond over of iedereen wel betrokken wil worden. Een antwoord vinden op deze vraag is lastig zolang je niet helder hebt of je daadwerkelijk iedereen weet te bereiken. Er zijn tal van manieren om bewoners te benaderen; buurtpeilingen, buurtapps, brieven. En als je de mensen hebt weten te bereiken, moet je ze vervolgens gepassioneerd houden. Denk bijvoorbeeld aan mijlpalen die je kan vieren. Belangrijk is dat elke wijk een eigen aanpak nodig heeft: elke wijk kent andere uitdagingen en andere methoden om de mensen te enthousiasmeren. Maar vooral, maak het persoonlijk.
Samen werken aan het Leeghwaterplein
Tijdens de werksessie hebben de deelnemers meegedacht over de tijdelijke invulling van een grasveld in Leeghwaterplein. Ambities zijn om tijdelijke woonoplossingen voor jongeren te realiseren. Maar wat is hierbij belangrijk en wat moet er ook vooral niet gebeuren?
Er zijn veel waardevolle inzichten uit gekomen. Belangrijk is dat de doelgroep, in dit geval jongeren, zich thuis voelt. Dit gaat verder dan alleen meedenken; geef eigenaarschap door jongeren aan het begin van het proces te betrekken. Er werd de suggestie gedaan om de centrale studentenraad hierbij te betrekken en om een centrale coördinator aan te stellen, die hart heeft voor het gebied. Tegelijkertijd is iedereen het eens dat er zorgvuldig met de ruimte omgegaan moet worden. ‘Als je buitenruimte wilt inrichten, moet je er 10 dingen kunnen doen’. Ook wethouder Kapteijns ziet grote waarde in een multifunctionele inrichting van een gebied. De centrale uitdaging binnen dit project is uiteindelijk om balans te vinden tussen enerzijds het vinden van de beste optie en anderzijds snel te starten.
Stand omgevingsvisie
Bij de stand van de omgevingsvisie vonden veel geanimeerde gesprekken plaats over de toekomst van Den Haag. De gesprekken gingen onder andere over hoe ouderen en jongeren in de toekomst in een gemeenschap kunnen leven. Een interessant idee dat kan dienen als oplossing voor de woningnood en er voor zorgt dat inwoners zich meer verbonden voelen met elkaar. Bij de stand werden voorbeelden gedeeld van gemeenten waar de mobiliteitsvisie al gereed is, in Amersfoort leverde de mobiliteitsvisie bijvoorbeeld veel politieke en bestuurlijke discussie op. Logisch, want het gaat om grote beslissingen die we voor de komende jaren gaan maken.
Studenten maken de stad
Studenten in Den Haag maken tijdens hun opleiding al geregeld kennis met vraagstukken uit de stad. Enkele studenten van de Haagse Hogeschool en het Leiden University College gaven een pitch op het festival over hun (onderzoeks)projecten. Bij het kenniscentrum Governance of Urban Transitions (GUTs) van de Haagse Hogeschool werken studenten en startende stadmakers immers aan vraagstukken van Den Haag. Dit doen zij bijvoorbeeld vanuit een stage, een minor of als student-assistent. Drie studenten presenteerden hun projecten:
Mark Prins, afstudeer stagiair, Opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, Climate & Management. Mark hield een presentatie over hoe placemaking in Haagse binnentuinen kan worden opgezet om meer verbinding te stimuleren in de stad en de gemeenschap die hier leeft. Wil je de presentatie terug kijken? Klik HIER.
Mees Wassenaar, Stagiair, Opleiding Bestuurskunde / Overheidsmanagement. Mees hield een presentatie over hoe moderne platformen ingezet kunnen worden om participatie te vereenvoudigen, versnellen en laagdrempeliger te maken. Wil je de presentatie terug kijken? Klik HIER.
Denise Jonker, Student-assistent, Opleiding Sociologie. Denise presenteerde haar afstudeeronderzoek naar de impact van corona op jongeren zonder startkwalificatie in het onderwijs, en hoe deze impact wordt ondervangen door het informele en formele netwerk. Hierbij stond de volgende vraag centraal: “In hoeverre speelt sociaal kapitaal een rol in het ondervangen van de sociaaleconomische gevolgen en de gevolgen voor het mentaal welbevinden door COVID-19 bij Haagse jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt?“ Denise presenteerde het onderzoek Een solidaire stad: Den Haag In Coronatijd, waar zij aan meewerkte. Wil de presentatie terug kijken? klik HIER
Ook Caroline Archambault, assistent professor aan de Leiden University College, The Hague, liet het project genaamd ‘Struggle in the City‘ zien aan de hand van simulaties. Wil de presentatie terug kijken? klik HIER.
Wil je graag met één van deze studenten en/of professoren in contact komen? Neem een kijkje op het platform Kennis Maken Den Haag. Of stuur een mail naar R.M.G.Jehee@hhs.nl met in cc: H.Mohamad@hhs.nl
Stadmaken in Den Haag Zuidwest (DHZW) –
De komende 20 jaar wordt flink geïnvesteerd in de fysieke en sociale opgaven in DHZW. Arianne Rijst van Staedion, Sanna Schuiling van DSO/gemeente DH en Asefeh/Gulfer van Nour+ vertelde op het festival vanuit hun eigen perspectief hoe stadmakers uit ZW daarbij een bijdrage kunnen leveren. Dat gaat nog niet vanzelf maar alle deelnemers waren overtuigd van het belang van een gezamenlijke aanpak waarbij bewoners centraal staan en zelf eigenaar zijn. Denk aan jongeren, buurtondernemers, sportverenigingen… Er zijn veel suggesties gedaan voor een Stadmakersaanpak in DHZW. Deelnemers willen daar zelf graag een bijdrage aan leveren; 10 mensen hebben zich aangemeld voor een vervolggesprek. Deze is nog niet ingepland. Heb je hierover vragen of wil je betrokken zijn? mail naar haagssamenspel@denhaag.nl
Een Agenda voor Haags Stadmaken –
Wethouder Robert van Asten trapte deze sessie af door aan te geven wat volgens hem het belang is van samen stadmaken. Wat hem betreft staat het onderwerp op de agenda van het volgende college; “maar voordat we (weer) nieuwe acties formuleren moeten we het hebben over onderling vertrouwen”. De sessie stond daardoor in het teken van eerlijk uitwisselen van ervaringen over de samenwerking tussen stadmakers en gemeente/corporaties en andere organisaties. Stadmakers Petra Brekelmans van Villa Ockenburgh, Neo de Bono van de MoerwijkCoöperatie en Floor Ziegler van Stadmakersonline deelde hun ervaring waarna deelnemers konden reageren. Één van de conclusies die werd getrokken in het gesprek is dat er wel de wil is bij partijen om samen stad te maken, maar in de praktijk blijkt het lastig om elkaar goed te verstaan. Dit levert nog veel frustratie op. Er werd aangegeven dat deze frustratie moet worden erkent, besproken en het belangrijk is samen te leren van de goede en slechte voorbeelden. Uitgangspunten die werden benoemd voor een goede samenwerking: transparantie over kaders en proces, intenties uitspreken, kwetsbaarheid, klein beginnen, initiatievenmakelaar, lerende aanpak… Op basis hiervan gaven de deelnemers suggesties voor een Agenda voor Haags Stadmaken (HSM). Die Agenda HSM zal gezamenlijk worden uitgewerkt, rondgestuurd en besproken met wie wil, zodat het een gemeenschappelijke agenda is. Nieuwsgierig naar de suggesties? Wil je graag betrokken zijn bij de vorming van deze agenda? stuur een mailtje naar haagssamenspel@denhaag.nl.
Workshop omgaan met initiatieven
Tijdens de workshop ‘omgaan met initiatieven’ is gesproken over de leefwerelden van ambtenaren en stadmakers en hoe deze werelden dichter bij elkaar te brengen. Er werd geconcludeerd dat in de samenwerking de bereidwilligheid, de goede intenties, en de betrokkenheid al goed gaat. Wat nog beter kan en waar ambtenaren nog beter in getraind kunnen worden zijn zaken als communicatie, eerlijkheid over haalbaarheid van initiatieven, integraal initiatieven bekijken en behandelen, kennis en contacten borgen, belangen herkennen, uitvragen en luisteren. Zo kwam de suggestie als ambtenaar na afloop van een gesprek met een bewoner of een initiatief af te sluiten met de vraag “hoe vond je dit gesprek?” Daarmee kan de ambtenaar actiever ophalen hoe vanuit “de andere kant” hetzelfde gesprek wordt ervaren. De vraagstelling van de training zou daarbij meer gericht moeten zijn op ‘wat heb je als ambtenaar nodig om goed om te gaan met initiatieven’?
“De borging van onze contacten in de stad is te slecht. Ik werk nog niet zo lang voor de gemeente Den Haag en kan nergens vinden met wie mijn voorganger contacten heeft gehad in de stad. Ik voel me dan ook rot om weer overal kennis te gaan maken met mensen die misschien al wel heel moe zijn van hoe vaak zij zichzelf hebben moeten voorstellen aan een nieuwe ambtenaar in dezelfde functie”. (ambtenaar bij de gemeente Den Haag)
“Initiatieven zijn altijd integraal, maar de gemeente werkt sectoraal. Dat kan erg lastig zijn. Want als je niet in 1 vakje past, dan wordt het allemaal heel lastig” (stadmaker).
Follow up
De intentie is om de training verder te ontwikkelen en daarin kunnen casussen van stadmakers worden opgenomen. Vragen of opmerkingen? mail naar haagssamenspel@denhaag.nl
Haags Stadmakersfestival
Door stadmakers voor stadmakers
Het Haags Stadmakersfestival is een ontmoeting tussen stadmakers, ambtenaren, ondernemers, bewoners, financiers en vele andere belanghebbenden. Het is een festival voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van de stad en de stadmakersbeweging. Stadmakers zijn van grote meerwaarde voor de stad. Ze dragen bij aan de levendigheid, duurzaamheid, lokale economie en verbinding in de wijken. Om die reden vieren we tijdens het festival de Haagse stadmaker en haar initiatief!
Het Stadmakersfestival staat in het teken van verbinden en versterken van de stadmakers. Haagse stadmakers lopen in de praktijk soms tegen zaken aan. Waar hun behoeften liggen, komt allemaal aan bod tijdens het festival. Bijvoorbeeld met activiteiten die bijdragen aan de behoefte aan erkenning en waardering. Maar ook de behoefte aan financiering en samenwerking.
De eerste editie van het Stadmakersfestival werd georganiseerd en gefaciliteerd door Platform Stad in samenwerking met de gemeente Den Haag. Het programma werd mogelijk gemaakt door de vele stadmakers in Den Haag: