Placemaking in Cork: pop up-spelen en folklore

Ierland. Mysterieuze kliffen, verlaten kastelen, schapen, folklore. Hoef je weinig aan te doen zou je zeggen, maar niettemin was de zuid-Ierse stad Cork in maart het decor van een driedaagse bijeenkomst over placemaking, georganiseerd door Placemaking Europe. Stadmakers uit heel Europa die zich bezighouden met de publieke ruimte kwamen samen om kennis te delen en te ontwikkelen en te leren van elkaars (succesvolle) voorbeelden.

 

Cork doet zelf volop aan placemaking: klein en groot. Een voorbeeld is Pop up Play: een pop up die overal in de stad kan opduiken, vol met uitnodigende buitenspellen. Met de verhalen van het Cork folkore project maakt de stad herinneringen van inwoners aan bepaalde plekken tastbaar voor het collectieve geheugen en blijft de geschiedenis levend. Maar placemaking in Cork omvat ook grootschalige gebiedsopgaven, zoals de ontwikkeling van het grootste park van de stad: het Marina Park.

Een belangrijk thema tijdens de bijeenkomst waren de verschillen tussen een korte en lange termijn aanpak op het gebied van placemaking. Zo blijft bij hoe belangrijk het is om gebruik te maken van de energie die er nu is bij stadmakers en die te verbinden met lange termijn waarden voor de stad. Maar tegelijk draait placemaking om experimenteren en plezier hebben.

 

 

Den Haag is sinds 2021 officieel stedenpartner van Placemaking Europe. Dit is Europa’s grootste netwerk dat placemakers, stadmakers, academici, overheden en marktpartijen met elkaar verbindt op het gebied van stadmaken. De deelnemende steden zijn Vinnytsia, Vila Nova de Famalicão, Wrocław, Trenčin, Rotterdam, Reggio nell’Emilia, Helsinki, Helsingborg, Den Haag, Cork, Budapest 8th District Józsefváros, Bradford en Bergen.

Van 24 tot 27 september wordt de jaarlijkse Placemaking Europe-week gehouden in Rotterdam! Rotterdam doet een open oproep aan stadmakers om bij te dragen aan het programma. De deadline voor de ‘open call’ is op 19 mei. Dus neem vooral een kijkje op de website voor meer informatie en inspiratie.

Deel dit artikel