Festival 204: Samenvatting van de sessies

De derde editie van het Haags Stadmakersfestival vond plaats op vrijdag 15 november 2024 in Amare. Op deze pagina lees je samenvattingen van de sessies.

Samen ontwerpen voor een sterke buurt

Zelf aan zet

Wat is een buurtontwerper en hoe kan hij/zij bijdragen aan een sterkere buurt? Dat stond centraal tijdens deze drukbezochte sessie.

Een zachte landing voor nieuwkomers

Casestudie van Jemeniyaat

Tijdens deze drukbezochte sessie stond Stichting Jemeniyaat centraal. Een initiatief van en voor Jemenitische vrouwen in Den Haag. De stichting wil een veilige plek zijn waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, ondersteunen en helpen met het overwinnen van taal- en cultuurbarrières.

Een voedselverbindingsplek voor elke 10.000 Haagse bewoners

Een voedselverbindingsplek biedt ruimte aan mensen die samenkomen om te eten, koken en tuinieren. Deze plekken kunnen veel betekenen voor steden zoals Den Haag, waar gezondheid en sociale cohesie soms te wensen overlaten.

Van industriële hitte naar sociale warmte

De sessie ging over hoe we professionals en bewoners dichter bij elkaar kunnen brengen en stedelijke projecten, zoals een warmtenet, beter kunnen afstemmen op wat een buurt echt nodig heeft.

Den Haag daagt uit voor een betere stad

Het uitdaagrecht uitgelegd en toegepast

De sessie ging over het uitdaagrecht, waarmee inwoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat beter of beter, goedkoper of duurzamer te kunnen doen, denk aan groenonderhoud of speeltuinbeheer.

Zachte stad; hard voor dakloze mensen?

Welcome in my backyard!

Tijdens deze sessie werd het nationale actieplan dakloosheid “Eerst een Thuis” besproken, dat dakloosheid Nederland voor 2030 moet beëindigen. Het doel van de sessie was om een concrete invulling te geven aan dit plan en om de mogelijkheid te onderzoeken we zowel aan daklozen als buurtbewoners een ‘zachte landing’ kunnen bieden.

Een voorbeeld van cultureel ondernemerschap

Van atoombunker tot muzikale broedplaats

In deze sessie bespraken Marieke en Tijmen hoe ze hun ‘broedplaatsen’ in Den Haag hebben opgezet en waarom deze belangrijk zijn voor de stad. Broedplaatsen, zoals muziekstudio’s, bieden een platform voor artiesten om zich te ontwikkelen en hun werk te presenteren.

Straatwandeling en dakloos ervaren

De Straatwandeling en Dakloos Ervaren werd georganiseerd door Ronja Bruijns en Fabian Weergang. Zij namen deelnemers mee de straat op en confronteerden hen met de rauwe realiteit van dakloosheid.

Plein van de toekomst

Spuiplein

Na een lange periode van verbouwingen is er behoefte aan meer duidelijkheid voor het Spuiplein. Wordt dit het plein van de toekomst? Het Spuiplein heeft potentieel om een aantrekkelijke plek te worden, maar de vraag is hoe Stichting Spuiplein de ruimte gaat invullen als “Kamer van de Stad” en hoe dit concreet wordt vormgegeven met de verschillende belanghebbenden.

Straatintimidatie

Sexposed

Kunstenares Lotte Ottevanger presenteerde een audio-installatie op het kunstenplein van Amare. In de installatie hoor je (vrouwelijke) stemmen die ongewenste of ongemakkelijke dingen zeggen, om bewustzijn te creëren over het probleem straatintimidatie.

Samen sterk voor senioren

Stichting Eekta ging het gesprek aan over hun rol in het bevorderen van participatie en het bestrijden van eenzaamheid onder senioren in Den Haag, met speciale aandacht voor de multiculturele gemeenschap.

Maak werk van een eerlijke energietransitie

De werksessie ging over de kansen en uitdagingen van een bottom-up energie coöperatie in de Schilderswijk, die zich richt op het ondersteunen van bewoners in hun energietransitie.

Leegstand tegengaan met kunst en cultuur

Pop up your game

Tijdens deze sessie ging Anna Vastgoed in gesprek met het panel en de zaal over impact van culturele pop-ups in leegstaande winkelpanden. Hoe deze meer diversiteit in de straten brengen en de zichtbaarheid van kunstenaars en ondernemers vergroten.

Impact maken, meten en delen

Onderzoek van de Haagse Hogeschool heeft geleid tot een methode voor sociale impactmeting. Tijdens de sessie werd de nieuwe impactmeting methode gepresenteerd aan stadmakers, om meningen en wensen op te halen voor verdere ontwikkeling en onderzoek.

Hergebruik en ruilen als nieuwe norm

Van kast tot kans

De textielindustrie is een van de meest vervuilende in de wereld. De stad zit vol kansen om duurzamer om te gaan met wat we al hebben, van kleding in je kast tot spullen die je niet meer gebruikt. Tijdens deze sessie gingen de panelleden en het publiek met elkaar in gesprek over de huidige textielindustrie en welke initiatieven perspectief bieden.

Samen aan de slag met participatie

Het ‘Haagse samenspel’

Eerder dit jaar introduceerde de gemeente Den Haag het Handboek Participatie, waarin staat: “Bij participatietrajecten met veel impact krijgen vertegenwoordigende organisaties een grotere stem.” Maar wat betekent dat precies?

Samenwerken aan de openbare ruimte

De ACOR:

Hoe kunnen stadmakers en de inmiddels 25 jaar oude ACOR (de gemeentelijke Advies Commissie Openbare Ruimte) optimaal samenwerken in de Haagse openbare ruimte? Die vraag stond centraal in het STADconsult dat Platform STAD en de gemeente Den Haag samen organiseerden op het Haagse stadmakersfestival.

Een oproep voor een inclusieve stad

Derde plekken in Den Haag

Tijdens deze creatieve workshop gingen de deelnemers aan de hand van de casus van Stichting Derde Plek uit Leidschenveen-Ypenburg aan de slag. De Derden Plekken staan namelijk onder druk en zijn momenteel niet evenredig verdeeld over onze stad.

Queer Stadswandeling

De Queer stadswandeling werd georganiseerd door Stichting Queer Mind en Stichting Internationaal Homomonument Den Haag. Tijdens de wandeling gingen de deelnemers langs historische en actuele plekken van betekenis en werd er gesproken over hoe we een stad kunnen creëren waar de queer community wordt geaccepteerd, opgenomen en ondersteund.

Sensor Sightseeing Stadscentrum

De Sensor Sightseeing wandeling ging over citizen sensing, een praktijk waarbij mensen zelf de leefomgeving (luchtkwaliteit, geluid hittestress, etc.) meten met sensoren. Deze praktijk groeit en is interessant voor de gemeente omdat het data kan opleveren en een participatie-tool kan zijn.

Good Place walk + talk

Leegstandloop

Tijdens de Leegstandloop wandelden bezoekers door de binnenstad om allerlei vormen van leegstand te zien en om bewustwording over de nadelen van leegstand in tijden van woningnood te vergroten.

Energiekas Inspiratietour

Tijdens het Stadmakersfestival wandelden deelnemers mee naar de EnergieKas. De EnergieKas is een bottum-up dakproeftuin op de Helena en gaat voorjaar 2025 open. Naast een tour op hoogte werd ook de reis richting realisatie gedeeld door initiatiefnemers Iris Schutten en Erik de Jong.

Stemburo

Tijdens het festival is de StemBuro podcast gelanceerd. Met deze podcast willen Melissa Ruts en Charlotte Uijttenhout een begripvolle ruimte creëren in Den Haag waar ieder verhaal gedeeld kan worden.