En toen… was er licht op het Heeswijkplein!

Hoe kan de inrichting van de openbare ruimte zorgen voor een betere sociale veiligheid? Om dat te onderzoeken werden op 18 januari 2023 lichtsnoeren opgehangen onder de kastanjebomen op het Heeswijkplein. Het ging om een test van één middag, als onderdeel van het STADatelier ‘Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen’.

Een geslaagde test, zo lijkt het, want de meeste voorbijgangers vonden de lichtsnoeren niet alleen mooi. Ze denken ook dat licht helpt om het gevoel van veiligheid te verbeteren in dit deel van Den Haag Zuidwest.

Stadmaken betekent: dingen uitproberen. Er komt dus een vervolg. Binnenkort plaatst het STADatelier drie maanden een proefopstelling: een overdekt zitmeubel én een lichtsnoer richting de andere kant van het Heeswijkplein. De bedoeling is om mensen uit te nodigen om dáár te gaan chillen, op een prettige plek in de luwte.

Het ‘STADatelier Heeswijkplein 24/7 veilig voor iedereen’ is een project van Platform STAD. Het is een samenwerking van bewoners, betrokkenen uit de wijk en een ontwerpteam van professionals. Lees meer over de test en het vervolg op de website van Platform STAD.

Deel dit artikel