‘Je wilt iets doen voor de samenleving’

Elke tweede maandag van de maand tussen vijf en zeven kunnen Hagenaars voor een tientje aanschuiven bij een luxe driegangendiner in het Marriott Hotel. Tafellinnen, menukaartjes, een extra zwengel met de pepermolen – voor de gasten is de Aanschuiftafel een niet-alledaagse belevenis, vertelt director of operations Maarten Werter.

Elkaar ontmoeten en verhalen delen – dat is het idee achter de Aanschuiftafel. Dat het grootste hotel van Den Haag – 306 kamers – er aan meedoet, is indirect een gevolg van corona. Begin 2020, toen het land in lockdown zat, werden de Haagse hotels benaderd door de Participatiekeuken, initiatiefnemer van de Aanschuiftafel. Veilingen konden hun groente niet kwijt, hotelpersoneel had niks te doen. Kon de branche, nu er toch geen gasten waren, iets doen voor Haagse hulpbehoevenden en ouderen?

Het Marriott beantwoordde die vraag met ja. Maarten Werter en zijn mensen kookten in een kwartaal zo’n 50.000 porties soep voor Hagenaars die het nodig hadden. ‘In een hotel als dit weet je echt wel wat een groot buffet is, maar als er ineens 3000 kilo tomaten voor je neus staat, is dat écht veel’, herinnert Maarten zich. ‘En als je een paar honderd liter soep hebt gekookt, is het nog steeds een berg.’

‘Iedereen positief’

Na corona bleef het hotel betrokken bij de Participatiekeuken. Wekelijks kwamen er 150 tot 200 maaltijden uit de keuken voor stadgenoten die het niet breed hebben, het transferbusje bracht gasten naar Aanschuiftafels elders in de stad, en met kerst 2022 organiseerde het Marriott zelf zijn eerste Aanschuiftafel. Inmiddels is het Marriott toe aan de vijfde editie. ‘Eenzaamheid vind je ook in het Statenkwartier, maar de gasten komen uit de hele stad’, zegt Maarten.

‘Tafels ingedekt met linnen, gedrukte menukaartjes, de soep ingeschonken aan tafel, scheutje room erin, even langskomen met de pepermolen’, vertelt Maarten. ‘Zo wordt eten een belevenis, in een omgeving waar je normaal niet naartoe gaat. Je moet je echt gast voelen. En dat lukt: onze gasten zijn heel dankbaar. Onze mensen geeft het ook een boost. Je wilt je salaris ontvangen, maar je wilt ook iets doen voor de samenleving. Soms heb je het er een maand later nog over: die gast van toen, kun je je die nog herinneren?’

Goed te combineren

Doordat de Aanschuiftafel al om vijf uur begint, is het initiatief goed te combineren met de diners van de hotelgasten, die als regel wat later aanschuiven, zegt Maarten. ‘De Participatiekeuken wil graag meer horeca betrekken bij de Aanschuiftafels, en door te kijken wanneer het past binnen je bedrijf zouden veel meer ondernemers kunnen meedoen. En wij hebben er ook belang bij om onszelf neer te zetten in de stad. Voor ons is het een uitdaging om voldoende personeel te vinden. Als iemand uit Zuidwest die bij ons te gast is, in zijn buurt vertelt dat wij mensen zoeken, is dat meegenomen.’

Den Haag heeft veel meer aanschuiftafels waar je voor een kleine bijdrage kunt mee eten. Je vindt ze onder meer in Moerwijk, Segbroek en Loosduinen.

Benieuwd geworden of een reservering plaatsen? Kijk eens op deaanschuiftafel.nl.

 

Deel dit artikel