Haags Stadmaken 2023: weg met de hokjes!

Na een jaar nieuwsbrief Placemaking lanceert de redactie in januari 2023 de eerste nieuwsbrief Stadmaken. De nieuwsbrief blijft tien keer per jaar verschijnen, maar de blik is breder en de variatie in onderwerpen groter. In 2023 verwachten we veel stadmakersnieuws te kunnen delen. Onder andere omdat de gemeente Den Haag het komend half jaar inzet om met partners uit de stad tot een plan van aanpak te komen voor Haags stadmaken.

Voortaan gaat onze nieuwsbrief over Haags stadmaken in de breedste zin van het woord. Nog aansprekender, nog beter leesbaar. En steeds gelinkt aan deze website, waar je altijd de meest actuele informatie vindt over stadmaken in Den Haag.

Het begin van het nieuwe jaar is hét moment om vooruit te kijken. Wat staat er te gebeuren in 2023? In elk geval is duidelijk dat Haagse stadmakers de wind in de rug hebben op het stadhuis. In het coalitieakkoord dat in 2022 verscheen, schenken burgemeester en wethouders ruim aandacht aan initiatieven in de stad. En beleidsmakers zien steeds meer dat Den Haag er wel bij vaart als je niet alles vastlegt in dichtgemetselde plannen, maar juist ruimte laat voor particulier initiatief.

De gemeente Den Haag wil dat – onder meer – bereiken op de volgende manieren:

  • Initiatieven van stadmakers zijn nu nog te veel afhankelijk van welwillende ambtenaren. Dat moet anders: de gemeente wil toewerken naar een gemeentelijke organisatie die kansen biedt en ideeën van stadmakers mogelijk maakt. Immers: bewoners weten waar hun straat of buurt behoefte aan heeft.
  • Stadmakers weten vaak niet de weg binnen de gemeente. Ze lopen vast doordat ze bij verschillende afdelingen ‘een kruisje moeten halen’. Daar wil de gemeente verandering in brengen. De komende jaren willen we stadmakers een loket bieden om hen door het ambtelijk apparaat te leiden en te helpen bij aanvragen van subsidies en externe fondsen. In Laak experimenteert de gemeente al met die werkwijze, en bij succes wordt die werkwijze breed ingevoerd.
  • Succesvolle initiatieven van stadmakers stoppen nog te vaak omdat een subsidieregeling afloopt of omdat een gebouw slechts tijdelijk beschikbaar is. Dat kan beter. De gemeente wil samen met partners in de stad een manier vinden om de maatschappelijke meerwaarde van projecten beter inzichtelijk te maken. Want als duidelijk is dat een project economisch, sociaal en/of cultureel succesvol is, zal het eerder op één of andere manier worden voortgezet.

De gemeente gebruikt het komend half jaar om met partners uit de stad tot een plan van aanpak te komen voor Haags stadmaken. In onze nieuwsbrief en op deze website volgen we de ontwikkelingen op de voet, want alle Haagse stadmakers hebben belang bij zo’n integrale aanpak.

Een ander doel van de gemeente is om stadmakers met elkaar in contact te brengen. Ben jij bijvoorbeeld in Zuidwest bezig met een ontmoetingscentrum, dan is het handig als je in contact komt met sociale initiatieven die juist behoefte aan onderdak hebben. Stadsmakers met elkaar in contact brengen, dat is iets waar deze nieuwsbrief een rol in kan spelen. Komend jaar zullen we veel van die initiatieven in beeld brengen. Met verhalen en foto’s die laten zien waar stadmakers overal in Den Haag mee bezig zijn. Om anderen te inspireren om zelf te beginnen, of juist om elkaar op te zoeken. Ook een nieuw onderdeel van deze website helpt daarbij! Onder het tabblad ‘Haagse stadmakers’ verzamelen we foto’s en bereikbaarheidsgegevens van iedereen die stadmaken een warm hart toedraagt, van bewoner tot ondernemer en ambtenaar. Zo kunnen we elkaar altijd snel vinden!

 

Tip of idee? Hier ermee!
Wil je zelf een artikel aandragen voor de nieuwsbrief of heb je een tip voor de redactie? Mail je artikel of tip naar de redactie. Die is er blij mee!

 

Meer lezen over de plannen voor 2023?
Download het Startdocument stadmaken 2023!

Deel dit artikel