Europese placemaking week: werken over grenzen heen

Wroclaw in Polen was dit jaar het toneel van de vierde bijeenkomst van Placemaking Europe – Van 27 tot en met 29 november was de vierde bijeenkomst van Placemaking Europe – Cities in Placemaking. Van 27 tot en met 29 november troffen beleidsmakers, academici, mensen uit de praktijk, marktpartijen en stadmakers elkaar om kennis, ervaringen en voorbeelden uit de praktijk met elkaar te delen en te leren van succesvolle voorbeelden. Nienke Miedema, deelnemer namens de gemeente Den Haag, maakte een korte impressie.

Iedereen die zich met stadmaken bezighoudt weet: dit is niet het domein van hokjesdenkers. Het thema van de vierde Europese placemaking-week was dan ook “How to work across departments”. Het was een interessant programma met afwisselend leuke sprekers, workshops en werkbezoeken.

Ruimte voor bewonersinitiatieven

Om meer dan een reden was Wroclaw een interessant decor voor deze internationale ontmoeting. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was 70 procent van de historische binnenstad verwoest. In de Sovjettijd zijn er veel communistische gebouwen gerealiseerd en de afgelopen jaren komt er steeds meer moderne architectuur bij. De architectuur in de stad is dus heel afwisselend, maar er zijn ook nog veel rauwe of open plekken in de stad waar inwoners zelf allerlei initiatieven ontwikkelen. Denk aan ontmoetingsplekken, kunst en cultuur, speeltuinen, sportvoorzieningen en buurttuinen. De gemeente Wroclaw staat hier heel positief tegenover en probeert bewonersinitiatieven zo veel mogelijk te ondersteunen.

250.000 vluchtelingen

Het afgelopen jaar kreeg Wroclaw ook te maken met een grote instroom van circa 250.000 Oekraïense vluchtelingen. Voor hen zijn in korte tijd allerlei plekken gerealiseerd waar activiteiten op het gebied van taal, kunst, cultuur, educatie en voedsel ervoor moeten zorgen dat de vluchtelingen zich snel thuis voelen.

Ook heeft Wroclaw één van de mooiste en grootste kerstmarkten van Europa. Hierdoor is het op een hele koude maandagavond alsnog heel druk en gezellig in het centrum. Deze kerstmarkt trekt niet alleen toeristen; ook inwoners van Wroclaw gaan hier na werktijd met elkaar glühwein drinken en wat lekkers eten. Er zijn allerlei activiteiten voor kinderen, wat de kerstmarkt een leuke ontmoetingsplek maakt voor jong en oud.

Al met al was het een heel leuk bezoek en heb ik veel kennis en inspiratie opgedaan om mee aan de slag te gaan voor Stadmaken in Den Haag.

Meer informatie over Placemaking Europe vind je hier: Placemaking Europe – Creating better cities together (placemaking-europe.eu)

Mocht je vragen hebben of hier een keer over willen doorpraten dan ben ik te bereiken op: nienke.miedema@denhaag.nl

Nienke Miedema
Senior beleidsadviseur Wonen en Woonomgeving, gemeente Den Haag

Deel dit artikel